Dzisiaj wrzucam przepis na torta ze śmietankową i kakaową masą mascarpone. Masa jest lekka i niezbyt słodka, ponieważ nie lubię margarynowych mas tortowych. Ale tak właściwie, nie masa gra tu pierwsze skrzypce a dekoracja, którą lepiłam z lukru plastycznego.
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone (zwykle jest to standardowe opakowanie)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fixu
- 1 łyżka kakao
Dekoracje:
- 1 op. białego lukru plastycznego
- kolorowe barwniki spożywcze w proszku
Przepis
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy.
3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę.
4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę.
5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy.
7. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor i tzw. „suchy patyczek”.
9. Do wystudzeniu biszkoptu, kroimy go na trzy części.
Teraz czas na masę mascarpone:
1. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej zmieszany cukier puder ze śmietan fix’em.
2. Cały czas ubijając śmietankę, stopniowo dodajemy serek mascarpone.
3. Masę śmietanową dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie mieszamy tak, aby cała masa nabrała brązowego koloru.
4. Kakaową masę wykładamy na dolny blat biszkoptu i przykrywamy środkowym blatem. Na środkowy blat nakładamy białą masę i przykrywamy pozostałym blatem.
Tort gotowy, zróbmy dekoracje!
Dekoracje zrobiłam z białego lukru plastycznego. Podzieliłam go na kilka części i każdą z nich zagniatałam z barwnikiem spożywczym w proszku, do uzyskania pożądanego koloru. Już szczypta barwnika pozwala nam na uzyskanie żywego koloru.
Całość tortu natomiast, pokryłam białym lukrem spożywczym, który musiał być dobrze rozwałkowany i starannie pokryty na biszkopcie. Żeby móc sprawnie rozwałkować lukier, należy pamiętać o podsypywaniu go cukrem pudrem.
No Replies to "Tort z kosmetykami"