Domowy adwokat

  Przy każdych świętach, czy to wielkanocnych czy bożonarodzeniowych, standardem już jest u mnie domowy adwokat. Z poniższego przepisu uzyskamy ok. 2 litrów pysznego trunku. 




 

 

Domowy adwokat

Czas przygotowania: 40 min
Ilość: 2l

Składniki

  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru (najlepiej kryształ, nie cukier puder)
  • 0,5l spirytusu
  • 1l mleczka skondensowanego niesłodzonego

Przepis

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty masę, tzw. "kogel-mogel".
  2. Powoli dolewamy mleczko i mieszamy do uzyskania jednakowej konsystencji. Dolewając mleczko, warto używać trzepaczki a nie miksera, ponieważ wodna konsystencja może nam rozprysnąć się na ścianę ;)
  3. Następnie masę mieszamy w kąpieli wodnej, tak, żeby całość się zagrzała - unikniemy ścięcia jajek po dodaniu spirytusu.
  4. Podgrzewamy, nie gotujemy!
  5. Powoli dolewamy spirytus, mieszając wszystko w dalszym ciągu w kąpieli wodnej.
  6. Zostawiamy do ostygnięcia i po ostygnięciu przelewamy do butelek. Nie wystraszcie się, jeśli na następny dzień jajka nieco oddziela się od spirytusu, oznacza to że adwokat jest zrobiony z naturalnych produktów :) Adwokat będzie "puszysty", wiec warto dobrze nim potrząsnąć w butelce. Po ok. 2 tygodniach adwokat jest gotowy do smakowania - dobrze w tym czasie co jakiś wstrząsnąć butelką.

Smacznego!

4 komentarze to "Domowy adwokat"

  • comment-avatar
    Anonimowy 16 lipca 2016 (21:21)

    Dzisiaj zrobiłam. Zobaczymy jak się udał 🙂 Beata

  • comment-avatar
    Przepisy z Muffinkowej Misy 16 lipca 2016 (21:22)

    No to czekam na recenzje 🙂

  • comment-avatar
    Anonimowy 30 sierpnia 2016 (08:48)

    Rewelacyjny! Jest tylko jeden problem- nie mogę dotrzymać okresu dwóch tygodni "leżakowania" adwokata 🙂 Pierwsza porcja została skonsumowana. Dzisiaj robię kolejną . Z czystym sumieniem POLECAM, bo jest PYSZNY!!! Beata

  • comment-avatar
    Przepisy z Muffinkowej Misy 30 sierpnia 2016 (08:51)

    Ja też mam z tym problem 😀
    Dziękuję za recenzję 🙂

Skomentuj Anonimowy Cancel reply

Your email address will not be published.