Karczek w musztardzie z pieczonymi ziemniaczkami

 
  Lato już dawno minęło, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów. Dlatego też, dzisiejszy przepis będzie wspomnieniem lata i wieczorów spędzonych przy grillu. Tak właśnie, bez względu na formę, kojarzy mi się karczek – z grillem.
 

 

 

 

Karczek w musztardzie z pieczonymi ziemniaczkami

Czas przygotowania: 1h
Czas pieczenia: 1h 30min
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 0,5 kg karczku
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej francuskiej)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka jałowca
  • 2 łyżki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 10 szt. średniej wielkości ziemniaków
  • 1 szt. cebuli
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Przepis

  1. Dzień przed pieczeniem wsadzamy karczek do tzw. "rękawa", w którym będziemy go piec. Do rękawa wlewamy olej zmieszany z musztardą, zielem angielskim, jałowcem, pieprzem, chilli i kolendrą. Wsadzamy do lodówki na noc.
  2. Następnego dnia, mięso w rękawie pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 1. godzinę.
  3. Oczyszczamy szczoteczką skórkę ziemniaków i kroimy w piórka. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
  4. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Oliwę mieszamy w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mielonymi paprykami, solą i oregano.
  6. Do oliwy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę a następnie, zimne już ziemniaki i mieszamy.
  7. Po godzinie pieczenia karczku, wyciągamy go z folii, dodajemy do niego ziemniaczki z cebulą i pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze przez ok. 20 minut do czasu zrumienienia się ich skórki.

Smacznego!

No Replies to "Karczek w musztardzie z pieczonymi ziemniaczkami"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.