Korzenne ciasteczka

  Święta zbliżają się wielkimi krokami, w związku z czym pora na ciasteczka korzenne! Jeżeli planujecie dekorować ciasteczka lukrem, proponuję zmniejszyć ilość cukru pudru w przepisie o 2 łyżki, ponieważ lukier nada im wystarczająco dużo słodyczy 🙂




Korzenne ciasteczka

Czas przygotowania: 1h
Czas pieczenia: 10 minut
Ilość: 30 sztuk

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu

Przepis

  1. Suche składniki (mąkę, sodę, przyprawy i cukier puder) przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę.
  3. Dorzucamy jajko, łyżkę miodu, wysypujemy na stolnicę i starannie zagniatam
  4. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godziny.
  5. Następnie na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pożądane wzory.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 st C pieca
  7. W zależności od grubości ciasteczek, pieczemy je przez ok. 7-10 minut

Smacznego!

No Replies to "Korzenne ciasteczka"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.