Pasta z zielonej soczewicy

  Pasta z zielonej soczewicy to świetna alternatywa dla masła czy serka do kanapek. Kolor zblendowanej soczewicy może za bardzo nie zachęca do spożycia, ale wystarczy tylko spróbować tej pysznie kremowej pasty, a od razu zapomina się o jej wyglądzie 😉 
 
 

Pasta z zielonej soczewicy

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 200 ml

Składniki

  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu i soli

Przepis

  1. Soczewicę i obraną marchewkę zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy do czasu, aż ziarenka soczewicy będą miękkie.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy chilli, tymiankiem, papryką i szczyptą pieprzu.
  3. Następnie dodajemy ugotowaną i wystudzoną soczewicę z marchewką.
  4. Całość miksujemy na gładką masę blenderem.

Smacznego!

No Replies to "Pasta z zielonej soczewicy"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.