Pasta z zielonej soczewicy to świetna alternatywa dla masła czy serka do kanapek. Kolor zblendowanej soczewicy może za bardzo nie zachęca do spożycia, ale wystarczy tylko spróbować tej pysznie kremowej pasty, a od razu zapomina się o jej wyglądzie 😉
Pasta z zielonej soczewicy
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 200 ml
Składniki
0,5 szklanki zielonej soczewicy
1 marchewka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypta pieprzu i soli
Przepis
Soczewicę i obraną marchewkę zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy do czasu, aż ziarenka soczewicy będą miękkie.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy chilli, tymiankiem, papryką i szczyptą pieprzu.
Następnie dodajemy ugotowaną i wystudzoną soczewicę z marchewką.
No Replies to "Pasta z zielonej soczewicy"