Smak sosu aioli pierwszy raz poznałam w akompaniamencie burgera wołowego. Od tego jakże ważnego dla mnie momentu, próbowałam go w różnych aranżacjach i na różny sposób. Dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubiony 🙂
Grillowany Łosoś w sosie aioli
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
1 filet z łososia
1 żółtko
1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
1 łyżka majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 łyżka bazylii
0,5 łyżeczki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przepis
Żółtko ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie dodajemy musztardę, majonez, oliwę, bazylię, pietruszkę, sok z cytryny, sól i pie
W powstałym sosie umieszczamy łososia i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Na rozgrzanego grilla czy patelnię grillową, kładziemy łososia i smarujemy sosem.
Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pozostawiamy na 3-4 minuty.
Po tym czasie, ostrożnie przewracamy łososia na drugi bok, ponownie smarujemy i przykrywamy.
Kolejny raz odwracamy na jeden i drugi bok, ale tym razem grillujemy go po 2 minuty na każdej stronie. Za każdym razem oczywiście podlewamy łososia sosem aioli.
No Replies to "Grillowany Łosoś w sosie aioli"