Grillowany Łosoś w sosie aioli

  Smak sosu aioli pierwszy raz poznałam w akompaniamencie burgera wołowego. Od tego jakże ważnego dla mnie momentu, próbowałam go w różnych aranżacjach i na różny sposób. Dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubiony 🙂

 

 

 

 

 

 

Grillowany Łosoś w sosie aioli

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 1 porcja

Składniki

  • 1 filet z łososia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 0,5 łyżeczki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  1. Żółtko ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Następnie dodajemy musztardę, majonez, oliwę, bazylię, pietruszkę, sok z cytryny, sól i pie
  3. W powstałym sosie umieszczamy łososia i wkładamy do lodówki na 15 minut.
  4. Na rozgrzanego grilla czy patelnię grillową, kładziemy łososia i smarujemy sosem.
  5. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pozostawiamy na 3-4 minuty.
  6. Po tym czasie, ostrożnie przewracamy łososia na drugi bok, ponownie smarujemy i przykrywamy.
  7. Kolejny raz odwracamy na jeden i drugi bok, ale tym razem grillujemy go po 2 minuty na każdej stronie. Za każdym razem oczywiście podlewamy łososia sosem aioli.

Smacznego!

No Replies to "Grillowany Łosoś w sosie aioli"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.