Mocno orzechowe muffinki z bananami

  Pyszny przepis na pyszne babeczki, które zawsze się udają! Należy jednak pamiętać, że suche składniki mieszamy z mokrymi tylko parę sekund. W przeciwnym wypadku, ciasto stanie się ciągliwe, a muffinki nie wyrosną do odpowiednich rozmiarów. Z poniższego przepisu wychodzi ok. 15 muffinek.

 

 

 

 
 
 
 

Mocno orzechowe muffinki z bananami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 15 sztuk

Składniki

  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
  2. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Masło ucieramy na pianę z cukrem i jajkami.
  4. Następnie delikatnie mieszając, dodajemy banany i orzechy (najlepiej posiekane na małe kawałki).
  5. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
  6. Łączymy obie masy w ten sposób, aby każdy ze składników stał się wilgotny
  7. Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości.
  8. Pieczemy 15 minut na złotobrązowy kolor. Po wystygnięciu, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

No Replies to "Mocno orzechowe muffinki z bananami"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.