Pizzerinki z serem, szynką i pieczarkami

  Pizzerinki, czyli mała wersja pizzy, świetnie sprawdzają się w wersji na ciepło, dopiero co wyciągnięte z piekarnika, ale również „na zimno” są super. Fajny przepis na kolację, na wycieczkę czy po prostu na spotkanie ze znajomymi 🙂 Z poniższego przepisu wychodzi ok 15 pizzerinek.
 
 

Pizzerinki z serem, szynką i pieczarkami

Czas przygotowania: 1h
Czas pieczenia: 12 minut
Ilość: 15 sztuk

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 opakowania świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki oregano i bazylii
  • 100g szynki
  • 100g sera mozzarella
  • kilka pieczarek

Przepis

  1. Kruszymy drożdże do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy połową ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Jak drożdże trochę podrosną, wlewamy je do mąki i przy wyrabianiu ciasta dolewamy resztę letniej wody, żeby ciasto się nie kleiło.
  3. Po wyrobieniu ciasta, dolewamy olej i mieszamy.
  4. Posypujemy ciasto mąka, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce, na ok. 40 minut.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, musimy je rozwałkować i kubkiem lub małą miseczką wycinamy krążki, które odstawiamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  6. Koncentrat mieszamy z oregano i bazylią, a następnie smarujemy krążki ciasta
  7. Posypujemy startym na tarce serem, następnie szynką i pokrojonymi w plastry pieczarkami. Całość ponownie oprószamy oregano.
  8. Gotowe pizzerinki pieczemy ok. 10-12 min w 220 st. C.

Smacznego!

No Replies to "Pizzerinki z serem, szynką i pieczarkami"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.