Dzisiejszym przepisem jest danie jednogarnkowe dla osób, które lubią posiłki bez mięsa. Choć na upartego, potrawa może dobrze współgrać na przykład z grillowanymi kotletami jagnięcymi 🙂
Warzywa po prowansalsku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
5 średniej wielkości ziemniaków
1 marchewka
1 czerwona cebula
6 łyżek oliwy
2,5 łyżki suszonych ziół prowansalskich
4 łyżki groszku z puszki
5 pieczarek
sól i pieprz
Przepis
Obieramy ziemniaki, marchewkę i cebulę i kroimy w 0,5 cm plastry. Pieczarki natomiast w ćwiartki.
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy cebulę i lekko solimy.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ziemniaki, marchewkę i zioła prowansalskie. Smażymy 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Następnie przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez ok 10. minut, raz za czas mieszając.
Gdy ziemniaki zrobią się już miękkie, dodajemy resztę oleju, groszek i pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.
No Replies to "Warzywa po prowansalsku"