Warzywa po prowansalsku

  Dzisiejszym przepisem jest danie jednogarnkowe dla osób, które lubią posiłki bez mięsa. Choć na upartego, potrawa może dobrze współgrać na przykład z grillowanymi kotletami jagnięcymi 🙂
 

 

 

 

Warzywa po prowansalsku

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 6 łyżek oliwy
  • 2,5 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 5 pieczarek
  • sól i pieprz

Przepis

  1. Obieramy ziemniaki, marchewkę i cebulę i kroimy w 0,5 cm plastry. Pieczarki natomiast w ćwiartki.
  2. Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy cebulę i lekko solimy.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ziemniaki, marchewkę i zioła prowansalskie. Smażymy 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
  4. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez ok 10. minut, raz za czas mieszając.
  5. Gdy ziemniaki zrobią się już miękkie, dodajemy resztę oleju, groszek i pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.
  6. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

No Replies to "Warzywa po prowansalsku"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.