Chilli con carne

  Bardzo sycące, klasyczne chilli con carne 🙂 Chilli właściwie możemy zastąpić sosem tabasco, który równie skutecznie zaostrzy smak potrawy. A co złagodzi nasze podniebienie, gdy przesadzimy z ilością tabasco lub chilli? Oczywiście świeżo wyciśnięte soki owocowe, banan lub kilka łyżek cukru.
 
Podajemy z ryżem, nachosami, tortillą, grzankami lub po prostu solo 🙂
 
 
 

 

 

 

 

Chilli con carne

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 6 porcji

Składniki

  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka chilli cayenne
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz

Przepis

  1. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  2. Następnie wrzucamy mięso, przyprawiamy słodką papryką, chilli cayenne, kminem rzymskim i mielonym zielem angielskim. Smażymy do czasu, aż mięso będzie zrumienione z każdej strony.
  3. Teraz czas na sos pomidorowy! Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
  4. W rondelku rozgrzewamy resztę oliwy (ok. 2 łyżek), dodajemy pomidory i posiekany 1 ząbek czosnku. Podgrzewamy do czasu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  5. Gotowy sos pomidorowy przelewamy do mięsa. Dodajemy paprykę, kukurydzę, fasolę, pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

Smacznego!

No Replies to "Chilli con carne"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.