Schab zawijany w szynce szwarcwaldzkiej w sosie śmietanowym ze szpinakiem

  Pomimo długiego opisu postu, poniższa potrawa wcale nie zabiera dużo czasu 🙂 Jeżeli nie lubicie szpinaku, same kotleciki schabowe świetnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree.
 
 

 

 

 

 
 
 

Schab zawijany w szynce szwarcwaldzkiej w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 6 porcji

Składniki

  • 3 kotlety schabowe
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 jajko
  • 100g śmietany 18%
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 0,5 opakowania mrożonego szpinaku
  • sól, pieprz

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
  2. Mięso kroimy na pół i rozbijamy na cienkie kotlety. Nacieramy pieprzem i solą po obu stronach. Następnie zawijamy w plastry szynki i smażymy na oliwie na złotobrązowy kolor.
  3. Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy mrożony szpinak. Dodajemy trochę pieprzu i tylko szczyptę soli. Smażymy do czasu całkowitego rozmrożenia.
  4. Teraz czas na sos śmietanowy: Do śmietany wlewamy wodę, dodajemy oregano, szczyptę soli i jajko. Mieszamy do czasu uzyskania stałej konsystencji.
  5. Do naczynia żaroodpornego dajemy szpinak, następnie kotlety zawinięte w szynkę i całość zalewamy sosem śmietanowym.
  6. Zapiekamy 20 minut w piekarniku.

Smacznego!

No Replies to "Schab zawijany w szynce szwarcwaldzkiej w sosie śmietanowym ze szpinakiem"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.