Schab zawijany w szynce szwarcwaldzkiej w sosie śmietanowym ze szpinakiem
Pomimo długiego opisu postu, poniższa potrawa wcale nie zabiera dużo czasu 🙂 Jeżeli nie lubicie szpinaku, same kotleciki schabowe świetnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree.
Schab zawijany w szynce szwarcwaldzkiej w sosie śmietanowym ze szpinakiem
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 6 porcji
Składniki
3 kotlety schabowe
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 jajko
100g śmietany 18%
0,5 szklanki wody
2 łyżki oregano
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
ząbek czosnku
0,5 opakowania mrożonego szpinaku
sól, pieprz
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
Mięso kroimy na pół i rozbijamy na cienkie kotlety. Nacieramy pieprzem i solą po obu stronach. Następnie zawijamy w plastry szynki i smażymy na oliwie na złotobrązowy kolor.
Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy mrożony szpinak. Dodajemy trochę pieprzu i tylko szczyptę soli. Smażymy do czasu całkowitego rozmrożenia.
Teraz czas na sos śmietanowy: Do śmietany wlewamy wodę, dodajemy oregano, szczyptę soli i jajko. Mieszamy do czasu uzyskania stałej konsystencji.
Do naczynia żaroodpornego dajemy szpinak, następnie kotlety zawinięte w szynkę i całość zalewamy sosem śmietanowym.
No Replies to "Schab zawijany w szynce szwarcwaldzkiej w sosie śmietanowym ze szpinakiem"