Tarta ze szpinakiem i łososiem

  Poniższa tarta, to kolejny nieskomplikowany przepis na treściwe danie. Tarta pysznie smakuje na ciepło, ale w wersji schłodzonej też się świetnie sprawdza 🙂



Tarta ze szpinakiem i łososiem

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 12 porcji

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 150g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • śmietana 18%
  • 0,5 szklanki wody
  • 50g parmezanu
  • pieprz, sól do smaku

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
  2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy szpinak. Dodajemy pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu całkowitego odparowania wody.
  3. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy wodę, jajko i starty na tarce ser. Całość mieszamy na jednolitą masę.
  4. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy szpinak i kawałki łososia na cieście, a następnie zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
  5. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut.

Smacznego!

No Replies to "Tarta ze szpinakiem i łososiem"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.