Poniższa tarta, to kolejny nieskomplikowany przepis na treściwe danie. Tarta pysznie smakuje na ciepło, ale w wersji schłodzonej też się świetnie sprawdza 🙂
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 12 porcji
Składniki
opakowanie mrożonego szpinaku
150g wędzonego łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 jajko
śmietana 18%
0,5 szklanki wody
50g parmezanu
pieprz, sól do smaku
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy szpinak. Dodajemy pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu całkowitego odparowania wody.
Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy wodę, jajko i starty na tarce ser. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy szpinak i kawałki łososia na cieście, a następnie zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
No Replies to "Tarta ze szpinakiem i łososiem"