Wrapy z kurczakiem, warzywami i dodatkiem sosu a’la Cezar

  Oryginalny przepis na dresing do sałatki Cezar zawiera w sobie filety anchois. Ja niestety musiałam pominąć ten składnik, ponieważ wrapy zrobiłam na przyjęcie dla znajomych, wśród których nie wszyscy przepadają za tymi tłustymi rybkami 🙂 Poniższe wrapy można też zrobić samodzielnie, korzystając z przepisu na omlety.
 

 

 

 

Wrapy z kurczakiem, warzywami i dodatkiem sosu a'la Cezar

Czas przygotowania: 35 minut
Ilość: 12 sztuk

Składniki

  • 1 opakowanie wrapów (6 sztuk)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przepis

  1. Zacznijmy tym razem od sosu: ubijamy żółtka z cytryną i musztardą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Na końcu, gdy już sos nabierze błyszczącej, gęstej konsystencji, dodajemy parmezan, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  2. Pierś z kurczaka posypujemy słodką papryką, solą i pieprzem. Kroimy w paseczki i smażymy na patelni bez tłuszczu prze ok. 15 minut.
  3. Paprykę kroimy w paski, pomidory, ogórka i cebulę w cienkie półplasterki.
  4. Każdy wrap smarujemy zrobionym wcześniej sosem. Dodajemy sałatę, ogórek, pomidory, paprykę, cebulę i usmażone kawałki kurczaka. Ponownie polewamy sosem i zwijamy w rulon. Gotowe wrapy możemy zostawić w takiej wersji lub przekroić je na pół.

Smacznego!

No Replies to "Wrapy z kurczakiem, warzywami i dodatkiem sosu a'la Cezar"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.