Był już u mnie na blogu przepis na chleb, teraz czas na bułki. Ale nie zwykłe, białe i pompowane powietrzem, ale prawdziwe, ciemne i chrupiące grahamki o specyficznym zapachu i smaku 🙂
Bułki grahamki
Czas przygotowania: 2h
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 12 sztuk
Składniki
450g mąki typu graham
1 szklanka ciepłej wody
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki mleka
Przepis
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, pół szklanki wody i 1 łyżkę mąki. Następnie mieszkamy i odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Mieszankę z drożdżami wsypujemy do reszty mąki, dodajemy sól, wodę, olej i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie.
Odstawiamy wyrobione ciasto na ok 1,5h do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Z powstałego ciasta formujemy małe bułeczki, nacinamy wierzch nożem w kształcie krzyżyka i smarujemy mlekiem.
Tak powstałe bułeczki pieczemy przez 15 minut na formie wyłożonej papierem do piecze
2 komentarze to "Bułki grahamki"
Anonimowy 17 lutego 2016 (00:06)
A czy olej lniany można zastąpić jakimś innym?
Przepisy z Muffinkowej Misy 17 lutego 2016 (08:59)
Może być olej rzepakowy albo słonecznikowy 🙂