Bułki grahamki

  Był już u mnie na blogu przepis na chleb, teraz czas na bułki. Ale nie zwykłe, białe i pompowane powietrzem, ale prawdziwe, ciemne i chrupiące grahamki o specyficznym zapachu i smaku 🙂
 

 

 

 

 

Bułki grahamki

Czas przygotowania: 2h
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 12 sztuk

Składniki

  • 450g mąki typu graham
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki mleka

Przepis

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, pół szklanki wody i 1 łyżkę mąki. Następnie mieszkamy i odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Mieszankę z drożdżami wsypujemy do reszty mąki, dodajemy sól, wodę, olej i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie.
  3. Odstawiamy wyrobione ciasto na ok 1,5h do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  5. Z powstałego ciasta formujemy małe bułeczki, nacinamy wierzch nożem w kształcie krzyżyka i smarujemy mlekiem.
  6. Tak powstałe bułeczki pieczemy przez 15 minut na formie wyłożonej papierem do piecze

Smacznego!

2 komentarze to "Bułki grahamki"

  • comment-avatar
    Anonimowy 17 lutego 2016 (00:06)

    A czy olej lniany można zastąpić jakimś innym?

  • comment-avatar
    Przepisy z Muffinkowej Misy 17 lutego 2016 (08:59)

    Może być olej rzepakowy albo słonecznikowy 🙂

Skomentuj Anonimowy Cancel reply

Your email address will not be published.