Zupa z zielonego groszku z mlekiem, majerankiem i chilli

  Przepis na super szybką, super pożywną i super smaczną zupę 🙂 Najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
 
 

 

 

 

Przepis

Czas przygotowania: 30 min
Ilość: 6 porcji

Składniki

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 0,5 pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 1l wody
  • 3 łyżki majeranku
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki przyprawy typu wegeta
  • sól, pieprz

Przepis

  1. Na roztopionym maśle, smażymy pokrojoną w słupki cebulę i czosnek.
  2. Po chwili dodajemy słupki marchewki i selera oraz plasterki pora. Mieszamy i smażymy ok. 10 minut.
  3. Dodajemy groszek i smażymy kolejne 5 minut.
  4. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy mleko, majeranek, chilli, wegetę i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut.
  5. Zdejmujemy zupę z ognia, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie blendujemy całą zupę na gładki krem.

Smacznego!

No Replies to "Zupa z zielonego groszku z mlekiem, majerankiem i chilli"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.