Mielone kule nadziewane jajkiem w płatkach kukurydzianych

  Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych, przepis na pieczone w piekarniku kule z mięsa mielonego z małą niespodzianką w środku – gotowanym jajkiem. A całość obtoczona w płatkach kukurydzianych. Pyszna alternatywna dla tradycyjnych wielkanocnych dań 🙂
 

 

 

 

 

 

Mielone kule nadziewane jajkiem w płatkach kukurydzianych

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 6 jajek
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • ok. 4 łyżki szczypiorku
  • 1,5 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanki płatków kukurydzianych

Przepis

  1. Jajka zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gaz. Trzymamy w gotującej się wodzie przez 4 minuty.
  2. Wyciągamy jajka i przekładamy je do miski z zimną wodą. Po schłodzeniu, obieramy ze skorupek.
  3. W innej misce mieszamy mięso, gałkę muszkatołową, musztardę, pieprz i sól. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Następnie dzielimy mięso na 4 części.
  4. Każde z jajek obtaczamy w mące, a następnie obklejamy je mięsem tworząc kulkę.
  5. Nadziane jajkiem kule, obtaczamy w mące, później w rozmąconym jajku i na końcu w rozkruszonych płatkach kukurydzianych.
  6. Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w 200 st. C.

Smacznego!

No Replies to "Mielone kule nadziewane jajkiem w płatkach kukurydzianych"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.