Tarta czekoladowa z owocami leśnymi

  Wybierając się w ten weekend do znajomych, długo zastanawiałam się nad tym, co dobrego mogłabym im zaserwować. Musiało to być coś słodkiego, ale równocześnie gorzko-kwaśnego. Zadanie nie było więc proste 😉 Wpadłam na pomysł czekoladowej tarty, której słodkość przełamuje kwaskowaty smak owoców leśnych. Tarta okazała się strzałem w dziesiątkę 😉
 
 

 

 

 

 

 

Tarta czekoladowa z owocami leśnymi

Czas przygotowania: 4h
Ilość: 12 porcji

Składniki

  • CIASTO: 170g mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • KREM: 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • DEKORACJA : 450g mieszanki owoców leśnych (np.: borówki, maliny, porzeczki, agrest, jeżyny, truskawki)

Przepis

  1. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
  2. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy cukier, masło i wyrabiamy ręką tworząc kruszonkę (grudki ciasta). Następnie dodajemy żółtka i aromat waniliowy.
  3. Zagniecione ciasto rozkładamy na przygotowanej wcześniej formie, zakrywamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
  5. Schłodzony spód do tarty przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub obciążamy np. mniejszą, okrągłą formą do pieczenia.
  6. W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto gotowe!
  7. Czas na krem czekoladowy: w garnku mieszamy kakao z wodą i cukrem. Stopniowo dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.
  8. Do powstałego kremu dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, co chwilę mieszając.
  9. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do kremu połamane na kosteczkę tabliczki czekolady. Mieszamy do czasu, aż wszystkie kostki całkowicie się rozpuszczą.
  10. Czekoladowy krem przelewamy na spód tarty i wsadzamy do lodówki na 30 minut.
  11. Po tym czasie nasz krem powinien już troszkę stężeć. Układamy na nim owoce leśne i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa całkowicie zesztywnieje.

Smacznego!

No Replies to "Tarta czekoladowa z owocami leśnymi"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.