Burgery drobiowe

  Kto nie lubi prawdziwych, amerykańskich burgerów w towarzystwie frytek i coli z dużą ilością lodu? 😉 Coraz więcej osób chcących dbać o swoją linię i zdrowy tryb życia, odmawia sobie jedzenia typu fast food. I tutaj przychodzę takim osobom z pomocą! 🙂 
Proponuję burgery w wersji fit: drobiową, beztłuszczową i przede wszystkim lekkostrawną 🙂 Dla wymagających, można dodać po plasterku sera żółtego 😉

 

 

 

 

 

Burgery drobiowe

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 6 porcji

Składniki

  • 500g filetu z piersi kurczaka
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • kilka ogórków konserwowych
  • 3 pomidory
  • paczka mix sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny
  • 6 sporych bułek wieloziarnistych
  • po 1 łyżeczce: bazylii, oregano i wegety
  • szczypta soli i pieprzu

Przepis

  1. Zaczynamy od sosu czosnkowego: jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, oregano, wegetą, solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok 20 minut.
  2. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką i wodą mineralną i ugniatamy. Tworzymy kotleciki i wrzucamy na grilla lub patelnię teflonową. Smażymy na patelni/grillu przez ok 20 minut z dwóch stron.
  3. Ogórki, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Bułki kroimy na pół i grillujemy przez chwilę z obu stron na złoty kolor.
  4. Na dolnej połowie bułki nakładamy łyżkę sosu czosnkowego, garść sałaty, 3 plasterki pomidora, ogórka, cebuli, kotlet drobiowy, ser, znowu łyżkę sosu i przykrywamy górną częścią bułki.

Smacznego!

No Replies to "Burgery drobiowe"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.