Minion

„Banana?”, „Papaya?”, „Para tu?”, czyli Minionki w czystej postaci, oczywiście znowu rozrabiają, tym razem na moich tortach 🙂

 

SKŁADNIKI: 

  • 6 jajek 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 3 łyżki ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 g mascarpone (zwykle jest to standardowe opakowanie)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka brzoskiwniowa

DEKORACJE:

  • 1 op. białego lukru plastycznego
  • kolorowe barwniki spożywcze w proszku
 
 

PRZEPIS

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu:
 
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
 
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy. 
 
3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę. 
 
4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. 
 
5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. 
 
6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy. 
 
7. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
 
8. Pieczemy ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor i tzw. „suchy patyczek”.
 
9. Do wystudzeniu biszkoptu, kroimy go na trzy części.  
 
 
W międzyczasie zróbmy purée brzoskwiniowe:
1. Z puszki brzoskwiń odlewamy połowę soku i całość przelewamy do garnka.
2. Blendujemy brzoskwinie na gładką masę, a następnie chwilę podgrzewamy.
3. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy całą galaretkę i dokładnie mieszamy.
4. Gdy nasze purée całkowicie wystygnie, przelewamy je na spód biszkoptu. Najlepiej tę część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy i dopiero wtedy wylać masę brzoskwiniową. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia masy – zwykle może to potrwać nawet 1,5h – 2h.
 
 
Teraz czas na masę mascarpone:
 
1. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej zmieszany cukier puder ze śmietan fix’em. 
 
2. Cały czas ubijając śmietankę, stopniowo dodajemy serek mascarpone. 
 
3. Masę mascarpone przekładamy na drugą część biszkoptu a następnie całość przykrywamy trzecią częścią. Czyli mamy: biszkopt -> masę brzoskwiniową -> biszkopt -> masę mascarpone -> biszkopt. 
 
 
Tort gotowy, zróbmy dekoracje!
 
Dekoracje zrobiłam z białego lukru plastycznego. Podzieliłam go na kilka części i każdą z nich zagniatałam z barwnikiem spożywczym w proszku, do uzyskania pożądanego koloru. Już szczypta barwnika pozwala nam na uzyskanie żywego koloru.
 
Całość tortu natomiast, pokryłam białym lukrem spożywczym, który musiał być dobrze rozwałkowany i starannie pokryty na biszkopcie. Żeby móc sprawnie rozwałkować lukier, należy pamiętać o podsypywaniu go cukrem pudrem.
Smacznego!


No Replies to "Minion"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.