Małże nowozelandzkie w salsie pomidorowej

 Dzisiaj superszybkie i efektowne danie. Miłośnicy małż z pewnością docenią ten pyszny przepis 🙂
 
Polecam podanie z chrupiącą bagietką, makaronem spaghetti lub sałatką z rukoli.
 
  

 

 

 

 

Małże nowozelandzkie w salsie pomidorowej

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki

  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 czerwonej papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryczki
  • 400g mrożonych małży nowozelandzkich
  • pieprz, sól

Przepis

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 minut na małym ogniu, aż cebula zrobi się szklista.
  2. Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, pomidory, tymianek, papryczkę, pieprz i sól. Gotujemy przez 2 minuty.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 220st. C.
  4. Mrożone małże wykładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy wcześniej przygotowaną salsą pomidorową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut.

Smacznego!

No Replies to "Małże nowozelandzkie w salsie pomidorowej"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.