Pierwszy raz w życiu robiłam ogórki małosolne i muszę nieskromnie przyznać.. wyszły przepyszne! 🙂 Dlatego dzielę się z Wami swoim przepisem, częstujcie się, róbcie i cieszcie pysznym smakiem ogórów 🙂
Ogórki małosolne
Czas przygotowania: 15 minut
Czas kiszenia: 2-3 dni
Ilość: 0,5 kg
Składniki
500g ogórków gruntowych
główka czosnku
kawałek korzenia chrzanu
1 liść chrzanu
1 liść winogrona
kilka gałązek kopru
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1l wody
łyżka soli
Przepis
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i urywamy ogonki, jeśli występują. Główkę czosnku kroimy wzdłuż bez obierania.
Do słoika, szklanego naczynia, kamionkowego garnka czy dębowej beczki, włożyć na dno liść winogrona. Następnie ciasno ułożyć ogórki, między nimi powciskać chrzan, czosnek, koper, liście laurowe i ziele angielskie.
W gorącej wodzie rozpuścić sól i zalać ogórki, po czym zamknąć nasz pojemnik.
Ogórki zwykle są dobre po 2-3 dniach. Podczas upałów, ogórki są gotowe już nawet po 1 dniu, dlatego warto codziennie kontrolować jakość naszych przetworów.
No Replies to "Ogórki małosolne"