Tort z trampkami

 

  Tort dla Igorka, który miał dzisiaj swój chrzest. Raczej nie mógł się nim nacieszyć, ale na szczęście rodzice nadrobili 😉
 


SKŁADNIKI: 

  • 6 jajek 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 3 łyżki ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 g mascarpone (zwykle jest to standardowe opakowanie)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • 300g truskawek
  • 3 banany
  • galaretka truskawkowa

DEKORACJE:

  • 3 op. białego lukru plastycznego
  • kolorowe barwniki spożywcze w proszku
 
 

PRZEPIS

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu:
 
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
 
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy. 
 
3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę. 
 
4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. 
 
5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. 
 
6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy. 
 
7. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
 
8. Pieczemy ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor i tzw. „suchy patyczek”.
 
9. Do wystudzeniu biszkoptu, kroimy go na trzy części.  
 
 
W międzyczasie zróbmy masę truskawkową:
1. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku.
2. Kilka sztuk truskawek kroimy w kostkę, resztę razem z bananami miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Do zmiksowanych truskawek, dodajemy schłodzoną galaretkę i ponownie blenderujemy. Jeżeli masa jest dla nas mało słodka, możemy dodać 2 łyżki cukru pudru.
4. Następnie dodajemy pokrojone kawałki truskawek i delikatnie mieszamy.
5. Na koniec przelewamy masę truskawkową na spód biszkoptu. Najlepiej tę część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy i dopiero wtedy wylać masę. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia masy – zwykle może to potrwać nawet 1,5h – 2h.
 
 
Teraz czas na masę mascarpone:
 
1. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej zmieszany cukier puder ze śmietan fix’em. 
 
2. Cały czas ubijając śmietankę, stopniowo dodajemy serek mascarpone. 
 
3. Masę mascarpone przekładamy na drugą część biszkoptu a następnie całość przykrywamy trzecią częścią. Czyli mamy: biszkopt -> masę brzoskwiniową -> biszkopt -> masę mascarpone -> biszkopt. 
 
 
Tort gotowy, zróbmy dekoracje!
 
Dekoracje zrobiłam z białego lukru plastycznego. Podzieliłam go na kilka części i każdą z nich zagniatałam z barwnikiem spożywczym w proszku, do uzyskania pożądanego koloru. Już szczypta barwnika pozwala nam na uzyskanie żywego koloru.
Smacznego!

1 Reply to "Tort z trampkami"

Leave a reply

Your email address will not be published.