Zainspirowana włoską kuchnią, postanowiłam kupić cukinie i je nafaszerować mięsem 😉 Pieczone cukinie z mięsem w cudownym sosie pomidorowym, idealnie pasują na szybki obiad czy oryginalną kolację z przyjaciółmi.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z papryką
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki
2 cukinie
500g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 czerwona papryka
4 łyżki wody
50g mozzarella
szczypta oregano
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Łyżeczką wydrążamy środek każdej z połówek w taki sposób, żeby na bokach zostało po 1 centymetrze.
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami.
Na patelnię z mięsem, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i 2 łyżki miąższu cukinii. Całość zalewamy wodą i smażymy przez ok 10 minut
Łódeczki cukinii napełniamy farszem i pieczemy na papierze do pieczenia przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy cukinie, posypujemy startym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem i pieczemy jeszcze przez 7 minut.
No Replies to "Cukinia faszerowana mięsem mielonym z papryką"