Cukinia faszerowana mięsem mielonym z papryką

  Zainspirowana włoską kuchnią, postanowiłam kupić cukinie i je nafaszerować mięsem 😉 Pieczone cukinie z mięsem w cudownym sosie pomidorowym, idealnie pasują na szybki obiad czy oryginalną kolację z przyjaciółmi.
 
 
 

 

 
 
 

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z papryką

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 2 cukinie
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki wody
  • 50g mozzarella
  • szczypta oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
  2. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Łyżeczką wydrążamy środek każdej z połówek w taki sposób, żeby na bokach zostało po 1 centymetrze.
  3. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami.
  4. Na patelnię z mięsem, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i 2 łyżki miąższu cukinii. Całość zalewamy wodą i smażymy przez ok 10 minut
  5. Łódeczki cukinii napełniamy farszem i pieczemy na papierze do pieczenia przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy cukinie, posypujemy startym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem i pieczemy jeszcze przez 7 minut.

Smacznego!

No Replies to "Cukinia faszerowana mięsem mielonym z papryką"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.