Tarta z budyniem i owocami

  Lekka, słodka tarta wypełniona śmietankowym budyniem i mnóstwem owoców. Galaretka, która pokrywa owoce, nie tylko zapobiega ich wyschnięciu, ale także nadaje im piękny, apetyczny połysk.

 



Tarta z budyniem i owocami

Czas przygotowania: 3 godziny
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 12 porcji

Ingredients

  • 170g mąki tortowej
  • 125g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • budyń śmietankowy
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 1 nektarynka
  • 2 banany
  • kilka sztuk malin
  • galaretka cytrynowa

Method

  1. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
  2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, masło, żółtko i śmietanę.
  3. Zagniecione ciasto rozkładamy na przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem, zakrywamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
  5. Schłodzony spód do tarty przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub obciążamy np. mniejszą, okrągłą formą do pieczenia.
  6. W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto gotowe!
  7. Czas na tartowy "farsz": budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a owoce kroimy według uznania: w paski, słupki, kostki - jak nam się po
  8. Następnie przygotowujemy galaretkę. Jeżeli chcemy, żeby szybko stężała, musimy zmniejszych ilość wody, w której ją rozpuścimy.
  9. Budyń przelewamy na spód tarty, nakładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wsadzamy do lodówki i czekamy, aż galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!

No Replies to "Tarta z budyniem i owocami"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.