Lekka, słodka tarta wypełniona śmietankowym budyniem i mnóstwem owoców. Galaretka, która pokrywa owoce, nie tylko zapobiega ich wyschnięciu, ale także nadaje im piękny, apetyczny połysk.
Tarta z budyniem i owocami
Czas przygotowania: 3 godziny
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 12 porcji
Ingredients
170g mąki tortowej
125g masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
budyń śmietankowy
2 jabłka
1 gruszka
1 nektarynka
2 banany
kilka sztuk malin
galaretka cytrynowa
Method
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, masło, żółtko i śmietanę.
Zagniecione ciasto rozkładamy na przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem, zakrywamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Schłodzony spód do tarty przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub obciążamy np. mniejszą, okrągłą formą do pieczenia.
W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto gotowe!
Czas na tartowy "farsz": budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a owoce kroimy według uznania: w paski, słupki, kostki - jak nam się po
Następnie przygotowujemy galaretkę. Jeżeli chcemy, żeby szybko stężała, musimy zmniejszych ilość wody, w której ją rozpuścimy.
Budyń przelewamy na spód tarty, nakładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wsadzamy do lodówki i czekamy, aż galaretka całkowicie stężeje.
No Replies to "Tarta z budyniem i owocami"