Leczo

Uwielbiane za wyjątkowy smak, prostotę wykonania i możliwość zrobienia wszystkiego w jednym garnku 😉 Węgierskie (a może już polskie?) leczo 🙂

 
 
 
 

 

 

 

Leczo

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Ilość: 10 porcji

Składniki

  • laska kiełbasy (najlepiej suchej)
  • ok 70g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżki ostrej papryki
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz

Przepis

  1. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na smalcu.
  2. Dodajemy papryki w proszku i kminek, chwilkę smażymy.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i smażymy, aż się zrumieni.
  4. Na koniec wrzucamy paski papryk, puszkę pomidorów, kostki cukinii i dusimy na średnim ogniu przez ok 40 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!

No Replies to "Leczo"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.