Dyniowe muffinki z przyprawami korzennymi


Sezon na dynię ciągle trwa. Jeśli więc zostało Wam trochę dyni i nie wiecie co z nią zrobić, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na aromatyczne muffinki, które podczas pieczenia pachną jak pierniczki, a tak naprawdę składają się z dyniowego pur
ée i kilku przypraw 🙂
 


 

 

 

 

 

 

Dyniowe muffinki z przyprawami korzennymi

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 12

Składniki

  • 500g dyni
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka kardamonu
  • 2 jajka
  • 50ml oleju
  • 100ml mleka

Przepis

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do muffinek natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami.
  2. Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i pieczemy w piekarniku przez 10 minut - dzięki temu staną się miękkie. Następnie wrzucamy je do miski i blendujemy na gładkie purée.
  3. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i kardamon.
  4. W drugiej misce mieszamy jajka z olejem i mlekiem.
  5. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
  6. Foremki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut.

Smacznego!

No Replies to "Dyniowe muffinki z przyprawami korzennymi"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.