Marchewkowe Muffinki z cytrynową pianką


Słodkie, marchewkowe Muffinki przełamane kwaśną pianką cytrynową. Recepta na udane „Halloween party” 🙂 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Marchewkowe Muffinki z cytrynową pianką

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 12 sztuk

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 duże marchewki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Formę do muffinek natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami;
  2. Obieramy marchew i ścieramy na tarce o dużych oczkach;
  3. Mieszamy suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól;
  4. W innej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i starte marchewki, mieszamy jeszcze przez chwilę, Uzyskane ciasto, wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połącz
  5. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości każdej z papilotek. Pieczemy 25 minut;
  6. Po tym czasie, studzimy muffinki i zabieramy się za zrobienie pianki cytrynowej :) Składniki potrzebne do pianki (pianka z poniższych produktów wychodzi dość kwaśna, jeśli nie lubicie tego smaku, sugeruję o 3-4 łyżki więcej cukru pudru), to: 330ml śmietanki kremówki 300g serka homogenizowanego naturalnego 1 cytryna 6 łyżek cukru pudru pomarańczowy barwnik spożywczy
  7. Cytrynę musimy sparzyć, zetrzeć skórkę na małych oczkach i wycisnąć z niej sok;
  8. Serek mieszamy z sokiem i skórką z cytryny;
  9. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i troszeczkę barwnika spożywczego. Następnie dodajemy po łyżce serka, ciągle miksując;
  10. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i troszeczkę barwnika spożywczego. Następnie dodajemy po łyżce serka, ciągle miksując;
  11. Gdy nasza masa będzie już idealnie połączona, przekładamy ją do szprycy i dekorujemy muffinki. Może wydawać się dość rzadka, ale po schłodzeniu uzyska idealną konsystencję;
  12. Odkładamy je do lodówki na minimum 20 minut i piana na muffinkach gotowa :)

Smacznego!

No Replies to "Marchewkowe Muffinki z cytrynową pianką"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.