Czekoladowe fondue

 

  Na poprawę humoru w coraz dłuższe jesienno-zimowe wieczory, proponuję porządną dawkę hormonu szczęścia, czyli czekolady! 🙂

 

Do fondue lub do fontanny czekoladowej, można przygotować: banany, truskawki, kiwi, mandarynki, winogrono, kruche rurki, orzechy, pianki marshmallow, kawałki gofrów, wafelki, biszkopciki, słone precelki, suszone owoce, ostre papryczki czy nawet sery żółte.

 

Czekoladowe fondue

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ilość: 400 ml

Składniki

  • 250ml śmietanki 30%
  • 300g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • dodatki do czekolady

Przepis

  1. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy pokruszone kawałki czekolady i mieszamy, aż całość dokładnie się rozpuści.
  2. Gotową czekoladę przelewamy do naczynia do fondue, które umieszczamy nad podgrzewaczem.
  3. Wybrane przez nas dodatki nabijamy na widelec, zanurzamy w ciepłej czekoladzie i cieszymy się pysznym smakiem.

Smacznego!

No Replies to "Czekoladowe fondue"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.