Owsiane muffinki z marmoladą


Jak myślicie, co Przepisy z Muffinkowej Misy robią w przerwie od tortów, przekąsek i innych słodko-pikantnych dań? 😉
Wybierając marmoladę do tych pożywnych, owsianych muffinek, należy wybrać najmniej słodką, bo one same w sobie już są słodkie 😉
 
 
 

 

Owsiane muffinki z marmoladą

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 sztuk

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki
  • 100g płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jajko
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 300 g śmietany 18%
  • 125 g marmolady

Przepis

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub wkładamy papierowe foremki.
  2. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej natomiast, mieszamy: jajko, cukier, cukier waniliowy, masło i śmietanę. Obie masy łączymy, dokładnie mieszając.
  3. Każdą z foremek wypełniamy do połowy ciastem. Następnie pośrodku muffinek robimy dołeczki i uzupełniamy je marmoladą. Na wierzch nakładamy resztę ciasta w taki sposób, aby foremka była w 3/4 pełna.
  4. Pieczemy muffinki ok 25 minut.

Smacznego!

No Replies to "Owsiane muffinki z marmoladą"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.