Jak myślicie, co Przepisy z Muffinkowej Misy robią w przerwie od tortów, przekąsek i innych słodko-pikantnych dań? 😉
Wybierając marmoladę do tych pożywnych, owsianych muffinek, należy wybrać najmniej słodką, bo one same w sobie już są słodkie 😉
Owsiane muffinki z marmoladą
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 sztuk
Składniki
3/4 szklanki mąki
100g płatków owsianych
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 op. cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
300 g śmietany 18%
125 g marmolady
Przepis
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub wkładamy papierowe foremki.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej natomiast, mieszamy: jajko, cukier, cukier waniliowy, masło i śmietanę. Obie masy łączymy, dokładnie mieszając.
Każdą z foremek wypełniamy do połowy ciastem. Następnie pośrodku muffinek robimy dołeczki i uzupełniamy je marmoladą. Na wierzch nakładamy resztę ciasta w taki sposób, aby foremka była w 3/4 pełna.
No Replies to "Owsiane muffinki z marmoladą"