Upiekłam dzisiaj tort dla mojego dziadka, którego obsesją są krety w ogródku – po prostu ich nie znosi. Pomyślałam, że dzięki temu tortowi będzie mógł dać upust swoim negatywnym emocjom i tego kreta po prostu.. zjeść 😉
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki kakao
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
- 300ml śmietanki 30%
- 200g malin
Przepis:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy.
3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę.
4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę.
5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy.
7. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor i tzw. „suchy patyczek”.
9. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki.
9. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki.
10. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie przerywamy ubijanie, dodajemy kakao, 1/4 szklanki cukru pudru i mascarpone i mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki staną się brązowe. Następnie dodajemy kawałeczki czekolady i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. W ten sposób czekolada się nie rozpuści a w masie czekoladowej czuć będzie wiórki czekoladowe.
11. Upieczony i ostudzony tort, kroimy na trzy części. Każdą z nich smarujemy czekoladowym kremem i połową przygotowanych malin. Całość tortu smaruję masą maślaną (kostka masła miksowane z trzema łyżkami cukru pudru, łyżką mleka i dwoma kroplami ekstraktu waniliowego) i dekoruję kolorowymi masami cukrowymi.
Smacznego!
11. Upieczony i ostudzony tort, kroimy na trzy części. Każdą z nich smarujemy czekoladowym kremem i połową przygotowanych malin. Całość tortu smaruję masą maślaną (kostka masła miksowane z trzema łyżkami cukru pudru, łyżką mleka i dwoma kroplami ekstraktu waniliowego) i dekoruję kolorowymi masami cukrowymi.
Smacznego!
1 Reply to "Krecik"
Tort piłka do siatkówki – Przepisy z Muffinkowej Misy 21 marca 2017 (19:44)
[…] na tort znajdziecie tutaj […]