Tort z Kinderek

 

    Jeżeli chcecie poćwiczyć swoją silną wolę, proponuję zrobić ten tort dla kogoś i.. nie poczęstować się ani kawałkiem 😉 Wszystkie gadżety z Kinder’a tak pięknie pachną już przy zdejmowaniu papierków, że naprawdę było mi bardzo ciężko robiąc tego torta. Pokusa zjedzenia wszystkich słodyczy była ogromna, ale na szczęście się powstrzymałam 😉 Tort w całości dotarł w ręce przeznaczenia 😉




Składniki:

  • 2 Kinder Niespodzianki 
  • 2 Kinder Bueno 
  • 1 paczka Kinder Chocolate 
  • 1 Kinder Delice 
  • tabliczka mlecznej czekolady 
  • 6 jajek 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 3 łyżki ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250g serka mascarpone 
  • 1 szklanka śmietanki 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • szklanka herbaty 
  • szczypta cynamonu do dekoracji





Przepis:

 
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
 
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy. 
 
3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę. 
 
4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. 
 
5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. 
 
6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy. 
 
7. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
 
8. Pieczemy ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor i tzw. „suchy patyczek”.
 
9. Do wystudzeniu biszkoptu, kroimy go na trzy części. Każdą z nich nasączamy zaparzoną herbatą. 
 
 
Teraz czas na masę mascarpone:
1. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej cukier puder. 
 
2. Cały czas ubijając śmietankę, stopniowo dodajemy serek mascarpone. 
 
3. Masę mascarpone przekładamy na pierwszą i drugą część biszkoptu a następnie całość przykrywamy trzecią częścią. Całość gotowego biszkoptu, pokrywamy resztą masy mascarpone.
 
4. Następnie na kąpieli wodnej lub w mikrofali, rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią brzegi tortu.
 
5. Górę tortu dekorujemy produktami Kinder według uznania. Na koniec możemy jeszcze posypać całość cynamonem 😊
 



Smacznego!

 

 

No Replies to "Tort z Kinderek"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.