Bruschetta

Oryginalny, włoski przepis na bruschette zakłada, że w pierwszej kolejności grillujemy grzankę, którą później nacieramy czosnkiem i podajemy z pomidorowym farszem. Mój przepis jest trochę

zmodyfikowany, ale równie pyszny 😉

Proponuję użyć do bruschetty pomidorów śliwkowych (owalne, ciemnoczerwone), ponieważ mają zwarty miąższ a ich gruba skórka, łatwo odchodzi przy obieraniu.
 

 

 

 

 

 

Składniki

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 15 min
Ilość: 24 szt.

Składniki

  • 2 bagietki
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

Method

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
  2. Pomidory lekko nacinamy w krzyżyk przy szypułce i zalewamy wrzącą wodą. Po minucie wyciągamy pomidory z wrzątku i płuczemy zimną wodą. Następnie z łatwością obieramy skórkę.
  3. Bagietki kroimy w ok. 3 cm kromki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. 
  4. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, pierz, sól i 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy.
  5. Gotowy farsz nakładamy na kromki.
  6. Pieczemy 15 minut.
  7. Na koniec całość skrapiamy jeszcze resztą oliwy i dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!

No Replies to "Bruschetta"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.