Cynamonki

Dawno nie było jakiegoś słodkiego przepisu 🙂

Tym razem cynamonki, które swoim pięknym zapachem tak wypełniają cały dom, że ciężko się im oprzeć 🙂 Cynamonki same w sobie nie są takie słodkie, najwięcej słodyczy dodaje im polewa (która oczywiście musi być podana na ciepło). Także dla osób, które nie lubią zbyt słodkich deserów, polecam albo odjąć troszkę cukru przy przygotowywaniu polewy albo po prostu wypić gorzką kawę 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis

Czas przygotowania: 20 min
Czas Pieczenia: 20 min
Ilość: ok. 12 sztuk

Składniki

  • 2 łyżki świeżych drożdzy
  • szklanka ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50g masła
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka brązowego cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 50g margaryny
  • Składniki na polewę: 6 łyżek masła
  • szklanka cukru pudru
  • 70ml śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przepis

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i zostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu, przykryte ścierką.
  2. W misce mieszamy: cukier, masło, sól, jajka i mąkę. Następnie wlewamy rozrośnięte drożdże i wyrabiamy ręką gładkie ciasto.
  3. Ciasto przekładamy do lekko posmarowanej olejem miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Ciasto wyciągamy z miski na matę silikonową lub stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy w kształt prostokąta ok 35 x 40cm.
  5. Teraz czas na cynamonowe nadzienie! Margarynę mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem, a następnie smarujemy rozwałkowane ciasto.
  6. Delikatnie obchodząc się z ciastem, rolujemy je od krótszej strony, żeby na końcu powstała nam długa rolada.
  7. Roladę kroimy na plasterki i przenosimy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy blachę wilgotną ścierką i pozostawiamy jeszcze na 30 minut. W tym czasie cynamonki powinny podwoić swoje rozmiary.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170st. C.
  9. Cynamonki pieczemy przez 20 minut na złoty kolor. W tym czasie możemy zrobić polewę: mieszamy mikserem masło, cukier puder, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól.
  10. Gotowe cynamonki polewamy śmietankowym sosem :)

Smacznego!

No Replies to "Cynamonki"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.