Krojenie tortu – niby prosta sprawa, jednak często sprawia nam dużo problemów, szczególnie przy większej ilości gości. Często pytacie mnie o najbardziej optymalne krojenie tortu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, poniżej przygotowałam sposób na krojenie porcji:
Przygotowałam Wam też kilka cennych rad, które mogą się przydać przy krojeniu:
- Przygotuj ostry (najlepiej ząbkowany) nóż i gorącą wodę, w której będziesz moczyć nóż po każdym kawałku.
- Przygotuj łopatkę do serwowania tortu.
- Przygotuj specjalne naczynie, na którym zostanie podany tort. Patera na nóżce dodaje tortom elegancji i atrakcyjności. Warto zainwestować przy tym w specjalny klosz, który uchroni tort przed obsychaniem kremu. Jeżeli jednak nie posiadamy patery, wystarczy duży talerz do serwowania potraw, na który najlepiej położyć ażurową jednorazową serwetkę lub podkład.
- Przygotuj plan krojenia. Zastanów się na ile kawałków powinien zostać pokrojony tort (czy chcesz poczęstować tylko gości czy też zostawić sobie na drugi dzień świętowania) i wybierz dogodny sposób krojenia (patrz: obrazek powyżej).
- Pamiętaj o zachowaniu savoir-vivre: pierwszy kawałek tortu dostaje solenizant lub gość honorowy, następne kawałki dostają kobiety a na końcu mężczyźni.
- Resztę tortu schowaj do lodówki. Torty zawierające śmietanę zachowują świeżość przez ok. 36h od czasu odbioru, natomiast bez śmietany można przechowywać do 3 dni w lodówce.
Gdybyście mieli jakieś swoje spostrzeżenia odnośnie powyższego tematu, zapraszam do dyskusji 🙂
Smacznego! 🙂
No Replies to "Jak pokroić tort?"