Jak pokroić tort?

Krojenie tortu – niby prosta sprawa, jednak często sprawia nam dużo problemów, szczególnie przy większej ilości gości. Często pytacie mnie o najbardziej optymalne krojenie tortu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, poniżej przygotowałam sposób na krojenie porcji:

 

 

Przygotowałam Wam też kilka cennych rad, które mogą się przydać przy krojeniu:

  1. Przygotuj ostry (najlepiej ząbkowany) nóż i gorącą wodę, w której będziesz moczyć nóż po każdym kawałku.
  2. Przygotuj łopatkę do serwowania tortu.
  3. Przygotuj specjalne naczynie, na którym zostanie podany tort. Patera na nóżce dodaje tortom elegancji i atrakcyjności. Warto zainwestować przy tym w specjalny klosz, który uchroni tort przed obsychaniem kremu. Jeżeli jednak nie posiadamy patery, wystarczy duży talerz do serwowania potraw, na który najlepiej położyć ażurową jednorazową serwetkę lub podkład.
  4. Przygotuj plan krojenia. Zastanów się na ile kawałków powinien zostać pokrojony tort (czy chcesz poczęstować tylko gości czy też zostawić sobie na drugi dzień świętowania) i wybierz dogodny sposób krojenia (patrz: obrazek powyżej).
  5. Pamiętaj o zachowaniu savoir-vivre: pierwszy kawałek tortu dostaje solenizant lub gość honorowy, następne kawałki dostają kobiety a na końcu mężczyźni.
  6. Resztę tortu schowaj do lodówki. Torty zawierające śmietanę zachowują świeżość przez ok. 36h od czasu odbioru, natomiast bez śmietany można przechowywać do 3 dni w lodówce.

 

Gdybyście mieli jakieś swoje spostrzeżenia odnośnie powyższego tematu, zapraszam do dyskusji 🙂

Smacznego! 🙂

No Replies to "Jak pokroić tort?"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.