Rozgrzewający krem z pieczonej dyni

 


Pikantny krem z dyni, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha! Jest niemal zbawienny na chłodne jesienne wieczory 😉 Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami czy rozpuszczonym parmezanem.


 

 

 

 

 

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni

Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość: 8 porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości dynia
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 duża marchewka
  • 4 małe ziemniaki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka imbiru
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól

Przepis

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
  2. Dynię kroimy na pół, wydrążamy miąższ z obu połówek a następnie kroimy w plastry. Nie obieramy skóry, zrobimy to dopiero po upieczeniu.
  3. Plastry dyni układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 30 minut.
  4. W wysokim garnku rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Po upływie 2 minut, dodajemy sos sojowy.
  5. Wrzucamy do naszego garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i plasterki marchewki, smażymy kolejne 2 minuty. Następnie zalewamy całość 1,5l wody i dosypujemy: ziele angielskie, liście laurowe, imbir i paprykę. Gotujemy zupę przez 15 minut pod przykryciem.
  6. Wyciągamy z piekarnika upieczone dynie, pozbywamy się skórki i dodajemy miękkie plasterki dyni do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok 7 minut.
  7. Na koniec blendujemy całą zupę na gładki krem i dodajemy sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

No Replies to "Rozgrzewający krem z pieczonej dyni"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.