Naleśniki z kurczakiem curry pod pierzynką sosu tzatziki

  Na dzisiejsze tzw. „danie dnia”, składa się kurczak w curry zwinięty w naleśnika i przykryty sosem tzatziki. Sos tzatziki zwykle robię na bazie jogurtu greckiego, ale gęsty naturalny jogurt, też się świetnie w tej roli sprawdza. Poniższy przepis przewiduje porcje dla 2-3 osób (w zależności od możliwości jedzących) 😉
 

 
 
Smacznego!
 

Przepis

Czas przygotowania: 2h
Ilość: 2-3 porcje

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka curry
  • 0,5 dużego, zielonego ogórka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta granulowanego czosnku, oregano, koperku i cukru
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • masło klarowane lub oliwa do smażenia

Przepis

  1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Połowę opakowania jogurtu mieszamy z curry i wlewamy do kurczaka. Tak zamarynowanego kurczaka wsadzamy do lodówki na 30 minut.
  2. Ogórka musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać szczyptą soli i poczekać, aż ogórek puści wodę, którą odsączamy.
  3. Następnie do ogórka dodajemy resztę jogurtu, pieprz, czosnek, oregano, koperek, kilka kropel soku z cytryny i cukier. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  4. W międzyczasie, gdy kurczak nabiera aromatu curry a sos tzatziki wyjątkowego smaku, zabieramy się za ciasto na naleśniki.
  5. Jajka ubijamy z resztą soli, jaka nam pozostała. Następnie dodajemy mleko, wodę gazowaną i mąkę. Tak przygotowane ciasto wylewamy na płaską patelnię i smażymy na maśle klarowanym lub po prostu oliwie.
  6. Kurczaka natomiast smażymy do lekkiego zrumienienia.
  7. Gotowego kurczaka zawijamy w naleśnik i polewamy sosem tzatziki.

Smacznego!

No Replies to "Naleśniki z kurczakiem curry pod pierzynką sosu tzatziki"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.