Serowe parówki w cieście francuskim to nieodłączny element każdego mojego przyjęcia. Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne do schrupania 😉 Często podaję je z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Serowe parówki w cieście francuskim
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 18 sztuk
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 parówek
10 plasterków sera żółtego
1 jajko
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Rozkładamy ciasto francuskie razem z papierem do pieczenia na blachę i dzielimy na ok. 18 prostokątów.
Parówki dzielimy na pół (chyba, że są dłuższe od standardowych, wtedy dzielimy na 3 części).
Każdą z parówek owijamy w ser żółty, a następnie w ciasto francuskie tak, aby prawie całość parówki była zakryta.
Owinięte parówki układamy w min. 5 centymetrowych odstępach od siebie.
Na koniec smarujemy każdą porcję rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut na złotobrązowy kolor.
No Replies to "Serowe parówki w cieście francuskim"