Serowe parówki w cieście francuskim

  Serowe parówki w cieście francuskim to nieodłączny element każdego mojego przyjęcia. Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne do schrupania 😉 Często podaję je z ketchupem lub sosem czosnkowym.
 
 

 

 

 

 

Serowe parówki w cieście francuskim

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 18 sztuk

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 parówek
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 1 jajko

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  2. Rozkładamy ciasto francuskie razem z papierem do pieczenia na blachę i dzielimy na ok. 18 prostokątów.
  3. Parówki dzielimy na pół (chyba, że są dłuższe od standardowych, wtedy dzielimy na 3 części).
  4. Każdą z parówek owijamy w ser żółty, a następnie w ciasto francuskie tak, aby prawie całość parówki była zakryta.
  5. Owinięte parówki układamy w min. 5 centymetrowych odstępach od siebie.
  6. Na koniec smarujemy każdą porcję rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut na złotobrązowy kolor.

Smacznego!

No Replies to "Serowe parówki w cieście francuskim"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.