Faszerowane papryki

  Jeśli nie macie pomysłu na obiad/kolację, proponuję papryki faszerowane kurczakiem, ryżem, pieczarkami, cebulą i czerwoną fasolą. Moja wersja papryk jest opcją fit – beztłuszczową 😉 Jeśli natomiast lubicie ser żółty, możecie każdą z papryk posypać startym serem na kilka minut przez końcem pieczenia.

 

 

Faszerowane papryki

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 10 porcji

Składniki

  • 100g ryżu basmati
  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 150g pieczarek
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki oregano
  • pieprz, sól

Przepis

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  2. Ryż gotujemy w przyprawie curry ok 5-6 minut.
  3. Papryki kroimy na pół i wydrążamy środek.
  4. Kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plastry. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy pomidory i odcedzoną fasolę.
  5. Zimny ryż i jajko dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy.
  6. Gotowy farsz wkładamy do połówek papryki i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut.

Smacznego!

No Replies to "Faszerowane papryki"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.