Focaccia z zielonymi oliwkami i rozmarynem

   Focaccia jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów pieczywa z Włoch, smakiem przypominająca puszystą pizzę. Podstawowe ciasto na focaccię wymaga tylko pięciu składników: mąkę, wodę, oliwę z oliwek, sól i drożdże. Jednak możliwości jej urozmaicenia są nieograniczone: z samymi ziołami, z pomidorkami koktajlowymi i bazylią, z cebulą, z serem feta, itp. Moja ulubiona wersja jest z zielonymi oliwkami i rozmarynem.


Focaccia z zielonymi oliwkami i rozmarynem

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 0,5 kg

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczka soli
  • garść zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
  2. Kruszymy drożdże do miski i mieszamy dokładnie z wodą, cukrem i oliwą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 5 minut.
  3. Mąkę mieszamy z łyżeczką soli, a następnie wlewamy do niej rozpuszczone drożdże.
  4. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznej masy.
  5. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy je oliwą, wciskamy w niego pokrojone w plastry oliwki i posypujemy tymiankiem i solą.
  7. Focaccię pieczemy 25–30 minut na złotobrązowy kolor.

Smacznego!

No Replies to "Focaccia z zielonymi oliwkami i rozmarynem"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.