Tęczowy tort z lekką masą mascarpone

  Dzisiejszym przepisem będzie tort, który nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych, a robi ogromne wizualne wrażenie 🙂 Warto pamiętać, że wybierając barwniki spożywcze potrzebne do podkolorowania biszkoptów w tym torcie, nie ma znaczenia czy kupimy barwniki w proszku czy w żelu – obie wersje ładnie wychodzą i obie wersje dobrze smakują 🙂

SKŁADNIKI: 

  • 12 jajek 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 2 op. cukru waniliowego 
  • 6 łyżek ciepłej wody 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 g mascarpone (zwykle jest to standardowe opakowanie)
  • 2,5 szklanki śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2,5 opakowania śmietan fixu
  • 6 różnych barwników spożywczych lub 3 podstawowe (niebieski, czerwony i żółty).
 
 
Przepis
 
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
 
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy. 
 
3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę. 
 
4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. 
 
5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. 
 
6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy. 
 
7. Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części przelewając je do osobnych miseczek.
 
8. Do każdej z części biszkoptu, dodajemy barwnik spożywczy i starannie mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Jeżeli mamy różnokolorowe barwniki spożywcze, wystarczy do każdej miseczki dodać inny. Natomiast jeżeli mamy tylko te podstawowe, mieszamy je między sobą do otrzymania pożądanego koloru, czyli uzyskamy biszkopty w kolorach:
  • fioletowy = niebieski + czerwony
  • niebieski
  • zielony = żółty + niebieski
  • żółty
  • pomarańczowy = żółty + czerwony
  • czerwony
 
9. Każdy z biszkoptów pieczemy ok. 20 minut na tzw. „suchy patyczek”. Najłatwiej kupić aluminiowe foremki do pieczenia, przelać do nich każdą z części biszkoptu i razem piec w piekarniku. Jeżeli nie mamy takich foremek, musimy każdy blat biszkoptu piec osobno w tortownicy.
 
10. Studzimy biszkopty.
 
  
 
Teraz czas na masę mascarpone:
 
1. Ubijamy 1 szklankę śmietanki i dodajemy do niej zmieszany cukier puder z 1 opakowaniem śmietan fix’u. 
 
2. Cały czas ubijając śmietankę, stopniowo dodajemy serek mascarpone. 
 
3. Masę śmietanową przekładamy każdy z kolorowych blatów według kolejności: fioletowy -> masa, niebieski -> masa, zielony -> masa, żółty -> masa, czerwony.
 
 
 
Ostatni etap: pokrycie tortu śmietanką:
 
1. Pozostałą śmietankę (1,5 szklanki) ubijamy ze śmietan fix’em.
 
2. Powstałą masę rozsmarowujemy na bokach i górze tortu.
 
 
Smacznego!
 

 

 

 

No Replies to "Tęczowy tort z lekką masą mascarpone"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.