Kurczak w sosie beszamelowym z brokułami i groszkiem

  Moją dzisiejszą propozycją jest kurczak zapiekany pod delikatnym sosem beszamelowym z zielonymi warzywami. 
 

 

 

 

 

Kurczak w sosie beszamelowym z brokułami i groszkiem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 1 brokuł
  • 100g zielonego groszku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • czosnek mielony
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 50g sera żółtego

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  2. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy z wody.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy pieprzem, solą, czosnkiem, łyżką mąki i smażymy na oliwie do zrumienienia.
  4. Następnie zabieramy się za sos beszamelowy: roztapiamy w garnku masło, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Po chwili, stopniowo dodajemy mleko, oczywiście cały czas mieszając. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy do czasu, aż sos zrobi się gęsty.
  5. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy brokuła, kurczaka, groszek i polewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy starty na tarce o grubym oczkach ser i pieczemy ok 15 minut.

Smacznego!

No Replies to "Kurczak w sosie beszamelowym z brokułami i groszkiem"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.