Kurczak w sosie beszamelowym z brokułami i groszkiem
Moją dzisiejszą propozycją jest kurczak zapiekany pod delikatnym sosem beszamelowym z zielonymi warzywami.
Kurczak w sosie beszamelowym z brokułami i groszkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki
1 brokuł
100g zielonego groszku
1 podwójna pierś z kurczaka
pieprz
sól
czosnek mielony
2 łyżki oliwy
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
1 łyżka gałki muszkatołowej
50g sera żółtego
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy z wody.
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy pieprzem, solą, czosnkiem, łyżką mąki i smażymy na oliwie do zrumienienia.
Następnie zabieramy się za sos beszamelowy: roztapiamy w garnku masło, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Po chwili, stopniowo dodajemy mleko, oczywiście cały czas mieszając. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy do czasu, aż sos zrobi się gęsty.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy brokuła, kurczaka, groszek i polewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy starty na tarce o grubym oczkach ser i pieczemy ok 15 minut.
No Replies to "Kurczak w sosie beszamelowym z brokułami i groszkiem"