Ziemniaczki Hasselback


Bardzo proste do przyrządzenia ziemniaczki doprawione kuszącymi przyprawami, które nazwę zawdzięczają swojej pomysłodawczyni, szwedzkiej gospodyni Pani Hasselback 🙂 Po upieczeniu, ziemniaki pięknie pachną i pysznie smakują. Najlepiej podać je z lekką sałatką lub grillowaną rybą.
 
 

 




Ziemniaczki Hasselback

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 5 porcji

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu i soli

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 st. C.
  2. Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie obieramy), suszymy i odcinamy wąski kawałek, aby stworzyć płaską podstawę.
  3. Nacinamy ziemniaki uważając, żeby nie przeciąć ich na wylot. Aby ułatwić sobie zadanie, możemy ułożyć drewniane łyżki po obu stronach ziemniaka i nacinać go na taką głębokość, na jaką pozwala nam ograniczająca nas, drewniana łyżka. Plasterki powinny być dość cienkie i równe, żeby ziemniak równomiernie się upiekł.
  4. Mieszamy przyprawy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie polewamy nią ziemniaka w taki sposób, żeby trochę naszej mieszanki dostało się między plasterki. Posypujemy solą i pieprzem.
  5. Gotowe ziemniaki umieszczamy na natłuszczonej lub wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, blasze. Pieczemy 60 minut, aż się zrumienią.

Smacznego!

No Replies to "Ziemniaczki Hasselback"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.