Dzisiaj superszybkie i efektowne danie. Miłośnicy małż z pewnością docenią ten pyszny przepis 🙂
Polecam podanie z chrupiącą bagietką, makaronem spaghetti lub sałatką z rukoli.
Małże nowozelandzkie w salsie pomidorowej
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
1 szt. cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 czerwonej papryki
pęczek natki pietruszki
puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki ostrej papryczki
400g mrożonych małży nowozelandzkich
pieprz, sól
Przepis
W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 minut na małym ogniu, aż cebula zrobi się szklista.
Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, pomidory, tymianek, papryczkę, pieprz i sól. Gotujemy przez 2 minuty.
Piekarnik rozgrzewamy do 220st. C.
Mrożone małże wykładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy wcześniej przygotowaną salsą pomidorową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut.
No Replies to "Małże nowozelandzkie w salsie pomidorowej"